Toegankelijk stemmen in twaalf gemeenten

De verkiezingen van de Provinciale Staten en de Waterschappen op woensdag 20 maart zijn officieel de eerste inclusieve verkiezingen in Nederland. Dit betekent dat iedereen in Nederland zelfstandig zou moeten kunnen stemmen, ongeacht zijn of haar beperking. 

De meeste van de ruim 9.000 stembureaus die Nederland telt, zullen inderdaad voorzieningen treffen voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel. Echter, er zijn maar 23 stembureaus in Nederland die gebruik zullen maken van een stemmal met audio-ondersteuning die volledig zelfstandig stemmen voor blinden en slechtzienden mogelijk maakt. 

Ton van Weerdenburg van de Oogvereniging is overigens optimistisch over het aantal. “Het zijn inderdaad maar 12 gemeenten en 23 stembureaus. Maar in ieder geval wel 8 gemeenten en 12 stembureaus meer dan in 2018.” 

Druppel

“Het is nog een druppel op een gloeiende plaat, dat klopt. Maar de huidige wetgeving schrijft nog niet voor dat de mensen met een visuele beperking zelfstandig het stembiljet moeten kunnen invullen. Wel dat ze hulp in het stemhokje kunnen krijgen. Het huidige stembiljet is ook niet geschikt om op grote schaal mallen te laten maken. Dat moet dus ook eerst veranderen voordat we in 9.000 stemhokjes een mal krijgen.”

Tot voor kort konden mensen met een visuele beperking alleen stemmen door iemand mee het stemhokje in te nemen of door een volmacht af te geven. Blinden en slechtzienden die met de mal willen stemmen, kunnen komende verkiezingen terecht in de gemeenten Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Grave, Haarlem, Haarlemmermeer, Hilversum, Rotterdam, Sliedrecht, Veldhoven, Zaanstad en Zeist. Een volledig overzicht van alle stembureaus is te vinden op de website van de Oogvereniging