Stijgende discriminatieaantallen niet vanwege handicap of ziekte

Het College voor de Rechten van de Mens heeft vorig jaar fors meer meldingen over discriminatie ontvangen. Zo meldde de NOS vorige week. Het waren er 3.143, bijna duizend meer dan in 2015. De meeste meldingen, ruim een kwart, gingen over discriminatie vanwege ras of afkomst. Daarna volgen onderscheid vanwege handicap of chronische ziekte en vanwege geslacht. 

In het landelijk overzicht van meldingen en klachten, ingediend bij antidiscriminatievoorzieningen in Nederland, is echter te zien dat het aantal discriminatiemeldingen over een handicap en/of chronische ziekte, waar ook blinden en slechtzienden onder vallen, een licht dalende lijn laat zien ten opzichte van voorgaande jaren.

De meeste meldingen in deze categorie hadden te maken met ‘omstreden behandeling’, wat wil zeggen dat mensen worden uitgesloten van diensten en voorzieningen. Ook ervaren zij belemmeringen in de toegankelijkheid. “Wij krijgen zo nu en dan ook meldingen over discriminatie,” zegt Mirjam Boers van de Oogvereniging bij navraag door onze redactie. “Een geleidehond wordt geweigerd, iemand ervaart problemen in het stembureau of iemand mag bij een notaris niet tekenen. Ik heb overigens niet de indruk dat er meer gemeld wordt dan voorheen. Maar hierover hebben we geen exacte gegevens.”

Of er daadwerkelijk meer gediscrimineerd wordt, of dat mensen het vaker melden, kan het College niet met zekerheid zeggen. Het toont volgens het College wel aan dat discriminatie nog vaak voorkomt.