Philips televisies toegankelijk voor blinden en slechtzienden

Philips heeft haar gehele 2017-lijn televisies en video-players toegankelijk gemaakt voor blinden en slechtzienden, zo meldde Coolblindtech.com afgelopen week. 

Volgens de technologiewebsite worden deze toestellen uitgevoerd met gesproken menu’s, een eenvoudig gebruikersinterface en een makkelijke toegang tot ondertiteling en secundaire audio. Dit laatste is een extra kanaal waarop bijvoorbeeld audiodescriptie met een programma mee kan lopen. Daarnaast is ondersteunende informatie in grootdruk verkrijgbaar.

Afstandsbedieningen

Bovendien bevatten de toetsten op de afstandsbedieningen goed zichtbare stippen om de herkenbaarheid te vergroten. Zo is het voor slechtzienden makkelijker om de aan- / uitknop, de volumeregeling, de zenderselectie, de afspeelfuncties, de invoerselectie en andere belangrijke functies te vinden.

De nieuwe toegankelijkheidsopties voldoen aan de eisen van de ‘Federal Communications Commission’, die voorschrijven dat alle ingebouwde functies in televisies en videospelers zoals Blu-ray- en DVD-spelers, toegankelijk moeten zijn voor mensen met een visuele beperking. 

Navraag bij Philips Nederland leert ons dat het hier inderdaad gaat om een nieuwe ontwikkeling. “Het is een kleine groep die hiermee bediend wordt,” zegt Adrian Gonzalez, International PR-manager van TP Vision, de Europese producent van Philips televisies. “Maar we werken graag mee aan een mooie TV-ervaring voor iedereen!” Wel voegt hij daaraan toe dat het in dit geval gaat om televisies die in Amerika geproduceerd worden. Wanneer ook Europese televisies aan deze standaarden gaan voldoen, is nog niet duidelijk.