NPO moet meer doen voor mensen met een audiovisuele beperking

Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) vindt dat de NPO voor audiovisueel gehandicapten te weinig doet en dus de handen uit de mouwen moet steken. Ze krijgt steun van een Kamermeerderheid waaronder coalitiepartijen CDA, D66 en CU. Zo meldt de Telegraaf vandaag. 

De publieke omroep maakt al steeds meer programma’s die ook te volgen zijn voor mensen die niet goed kunnen horen of zien, maar volgens Westerveld is dat nog te beperkt. Zo kreeg CDA-Kamerlid Harry van der Molen een mail van een klas met dove kinderen die graag op televisie dodenherdenking zouden willen volgen.

Veel vaker zouden daarom doventolken ingezet moeten worden, vindt de politica. CU-minister Arie Slob moet dat voor elkaar krijgen. Ook moet de NPO vaker werken met audio-descriptie, een hulpmiddel voor blinden en slechtzienden waarbij een stem tijdens de programma’s de personages, gezichtsuitdrukkingen en ontwikkelingen in de verhaallijn beschrijft.

Flikken Maastricht

De NPO wijst er in een reactie op dat 99 procent van het Nederlandstalige aanbod op de drie NPO-netten al ondertiteld wordt. Ook worden gebarentolken ingezet en hebben sommige programma’s, zoals Flikken Maastricht, audio-descriptie. „Als de politiek van mening is dat er een aanvulling nodig is, gaan we daar graag over in gesprek, waarbij wel rekening gehouden moet worden dat audio-descriptie zeer kostbaar is”, aldus een woordvoerder.

GroenLinks-Kamerlid Westerveld weet dat audio-descriptie heel duur is. “Zo’n zestig euro per minuut.” Toch wil ze doorzetten. „We vragen natuurlijk ook niet om meteen alle programma’s toegankelijk te maken. We vragen om een stappenplan. Bewustzijn bij makers is daar onderdeel van.”