Nieuwe 'beweegtuin' voor blinde en slechtziende ouderen

Visio De Vlasborch, een woonzorgcentrum voor slechtziende en blinde ouderen in Vught, krijgt een beweegtuin, zo meldt het Brabants Dagblad. De tuin met verschillende toestellen wordt woensdag 3 oktober officieel geopend door oud-atlete Olga Commandeur.

In de vrij toegankelijke tuin van De Vlasborch komen tien beweegtoestellen te staan die mensen uitdagen om op een leuke manier in beweging te zijn. Er komt onder meer een handbike, zitfiets en een loopbrug.

Geleidelijnen

Door de geleidelijnen rondom de tuin en de herkenbare ondergrond zijn de verschillende toestellen volgens de zorgorganisatie ook met een visuele beperking goed te vinden. De toestellen dragen volgens De Vlasborch bij aan een betere stabiliteit en balans in het lichaam en zijn goed voor de fijne motoriek.
Het concept van de beweegtuin is samen met Olga Commandeur ontwikkeld. Zij was vorig jaar op bezoek bij Visio De Vlasborch. Met een vrolijke clinic gaf ze het startschot voor de realisatie van de beweegtuin. Commandeur is ambassadeur van beweegtuinen voor ouderen en werkt hierin samen met Yalp. Yalp heeft al zo’n 150 beweegtuinen in Nederland gerealiseerd.

De tuin in Vught is één van de eerste beweegtuinen speciaal voor slechtziende en blinde mensen in Nederland. Begin augustus straten de eerste trainingen.