Nieuw lettertype voor mensen met én zonder visuele beperking

De Japanse lettertype-ontwerper Kosuke Takahashi heeft een nieuw lettertype ontwikkeld waar blinden en slechtzienden net zo goed mee overweg kunnen als ziende mensen: Braille Neue.

Inclusiviteit staat momenteel hoog op de maatschappelijke agenda, zo stellen ook overheid en bedrijfsleven. Dit had ontwerper Kosuke Takahashi in het achterhoofd toen hij een vernieuwend lettertype bedacht.

Zijn Braille Neue combineert op slimme wijze braille met een regulier lettertype. Hierdoor zijn de woorden en teksten die met Braille Neue worden geschreven voor zowel ziende als blinde mensen te begrijpen. Het is niet meer nodig om twee keer hetzelfde te schrijven of om braille achterwege te laten.

Takahashi ontwierp Braille Neue speciaal voor de Olympische en Paralympsiche Spelen van 2020 in Tokio. Het lettertype bevat cijfers en letters waarin de stippen van het braille zijn verwerkt. In sommige gevallen bleek het voor de ontwerper heel gemakkelijk om de stippen te integreren in een letter. In een aantal gevallen moest Takahashi met een creatieve oplossing komen.

Het resultaat is bijzonder geslaagd te noemen. Braille Neue voldoet aan de eisen van inclusiviteit en toegankelijkheid. Ook over het design is Takahashi zeer tevreden.