Microsoft zet Artificial Intelligence in om mensen met een beperking te helpen

Softwaregigant Microsoft pompt de komende vijf jaar 25 miljoen dollar in technologie, kennis en onderzoeksbeurzen om kunstmatige intelligentie (Artifical Intelligence, AI) in te zetten ter ondersteuning van mensen met een beperking. Daarnaast worden deze zogenaamde ‘AI for Accessibility’-innovaties ingebouwd in de Microsoft-clouddiensten.

Dit maakte het bedrijf bekend tijdens de jaarlijkse developer-conferentie Microsoft Build 2018, die op 8 mei van start is gegaan in Seattle, Verenigde Staten. Ook werden verschillende nieuwe technologieën aangekondigd op het gebied van Artificial Intelligence, het Internet of Things (IoT) en de clouddiensten. 

AI for Accessibility is erop gericht om de kracht van kunstmatige intelligentie dusdanig te benutten dat de mogelijkheden van mensen met een handicap wereldwijd worden vergroot en versterkt, zo stelt Microsoft. Het programma staat onder leiding van Jenny Lay-Flurri, hoofd Toegankelijkheid bij Microsoft.

Met dit programma hoopt Microsoft een samenwerking aan te kunnen gaan met ontwikkelaars, universiteiten, maatschappelijke organisaties en uitvinders, om zo nieuwe mogelijkheden en oplossingen te creëren voor mensen met een handicap. 
Men is er namelijk heilig van overtuigd dat kunstmatige intelligentie de gezondheidszorg zal verbeteren en de maatschappij inclusiever zal maken. 

Drie pijlers staan centraal in het programma: werkgelegenheid, mensen verbinden en het moderne leven. Er zal worden samengewerkt in het cloud computing-platform Azure van Microsoft, waaraan het bedrijf alvast nieuwe cognitieve diensten heeft toegevoegd, zoals een spraakdienst die het voor ontwikkelaars makkelijker maakt om spraakherkenning, tekst-naar-spraak, en vertalingen aan hun applicaties te verbinden.