Mensen met beperking klagen over stemlokalen

Er kwamen woensdag achter elkaar klachten binnen van mensen met een beperking die problemen hadden met stemmen. Dat zegt een woordvoerster van het College voor de Rechten van de Mens in het Algemeen Dagblad.

Tot nu toe ontving het college via een speciaal meldpunt 22 klachten. “Ze geven een divers beeld. We krijgen klachten van mensen in een rolstoel, maar ook van mensen met een visuele beperking, die de te kleine letters op het stembiljet niet goed kunnen lezen. Ook mocht iemand met een verstandelijke beperking geen hulp krijgen bij het stemmen'', aldus de woordvoerster. Om welke gemeenten het gaat kon zij nog niet zeggen. Het college riep eerder de overheid, gemeenten en politieke partijen op ervoor te zorgen dat de gemeenteraadsverkiezingen toegankelijk zijn voor iedereen.

Woedend

Onder meer Lies van der Loo uit Oss diende een klacht in. Ze is woedend. "Ik ben nu zestig en strijd al sinds mijn twintigste voor een toegankelijke samenleving. Kom ik op het stembureau dat op mijn kiespas staat aangegeven, moet ik met mijn rolstoel een trapje af. Zo idioot. Het is 2018!"

Truus van der Pol wilde haar 90-jarige schoonvader alleen maar helpen met stemmen. Hij ziet heel slecht. Tot haar ontzetting werd ze in Eindhoven echter uit het stemhokje getrokken en ging er een stempel op het biljet van haar schoonpa: ongeldig. "Hij heeft nu voor het eerst in zijn leven niet kunnen stemmen.”

Zelfstandig

In Leiden echter is het de slechtziende Lidwien Cornelissens dit jaar gelukt om zelfstandig te stemmen dankzij een kleine minicamera die realtime de tekst voorleest die door de gebruiker wordt aangewezen, de OrCam MyEye. “Ik heb nu tijdens het stemmen geen hulp van iemand anders meer nodig. Ik behoud hierdoor mijn privacy en mijn democratisch recht om te stemmen. Iets dat ik iedere slechtziende of blinde toewens,” aldus Cornelissens.  

De politiek wil dat vanaf volgend jaar bij verkiezingen, voor zover mogelijk, alle stembureaus toegankelijk zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. Ook wordt er gekeken of leden van het stembureau bijstand kunnen verlenen in het stemhokje aan mensen met een verstandelijke beperking, als die daar zelf om vragen. Om het risico van beïnvloeding tegen te gaan, is hulp nu niet toegestaan.