Mattel brengt Uno voor blinden

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel gaat een braillevariant van het populaire kaartspel Uno uitbrengen. Bij de ontwikkeling van het spel kreeg de fabrikant hulp van de Amerikaanse National Federation of the blind. De speelkaarten werden voorzien van braille, waarmee het spel toegankelijk werd voor zowel zienden als blinden. Ook het doosje werd voorzien van braille. Bovendien werd er een speluitleg in braille toegevoegd. 

Een goede ontwikkeling, zo meldt Mirjam Boers van de Ooglijn: “Wij vinden het heel mooi dat een speelgoedfabrikant een toegankelijke versie van een veelgespeeld gezelschapsspel aanbiedt. Daar kunnen we alleen maar blij mee zijn.”

Het Unospel is overigens ook makkelijk zelf toegankelijk te maken. Zo zegt Ronald Vrydag van de Brailleliga in het Vlaamse radio 1 programma ‘De Wereld Vandaag’. "Ik moest een beetje grinniken, omdat wij dit al jaren doen. We kopen een bestaand spel, en dan brengen vrijwilligers in een hoek van de kaart een bepaalde markering aan. Bij een rode kaart met het cijfer nul worden bijvoorbeeld een R en een nul in braille in de hoek gezet." 

Toch geeft hij aan blij te zijn met de nieuwe Uno, vanwege het feit dat deze versie het begrip toegankelijkheid onderstreept. 

Barbie in rolstoel

Mattel geeft op haar website aan trots te zijn een bijdrage te kunnen leveren aan een inclusievere maatschappij. Eerder al bracht de fabrikant een Unoversie voor kleurenblinden uit. Ook lanceerde ze onlangs een genderneutrale poppenserie en liet ze begin dit jaar weten Barbies in een rolstoel en met een prothese uit te gaan brengen.