Instagram toegankelijker door fotobeschrijvingen

Instagram biedt voortaan de mogelijkheid alternatieve teksten toe te voegen aan foto’s. Op deze manier hoopt het platform nóg toegankelijker te worden voor blinde en slechtziende gebruikers. De fotobeschrijvingen zullen dan ook alleen te horen en te zien zijn door mensen die een schermlezer gebruiken. 

Het medium gebruikt sinds kort al slimme software die objecten op foto’s herkent. Daar voegt het dochterbedrijf van Facebook deze maand de mogelijkheid aan toe om handmatig een eigen Alt-tekst toe te voegen. 

En vooral dat laatste zou volgens Jesper Huitema, blind én fervent gebruiker van Instagram een mooie toevoeging zijn. Want, zo zegt hij: “Het enige wat je momenteel hoort is hoeveel personen je op een foto ziet, en af en toe hoor je wat voor kleuren er te zien zijn, maar dat werkt lang niet altijd. In principe is het precies hetzelfde bij Facebook, maar daar heb je dan ook nog de optie om je eigen alttekst toe te voegen. Daar ben ik een groot fan van.”

Nuttig

Ook de leden van Club Orange, het jongerenplatform van Dedicon, producent van aangepaste lees- en studiematerialen, kunnen de toevoeging waarderen. Zo zegt één van hen: “Ik gebruik Insta, Twitter en Facebook, maar vooral om mee te lezen. Op Insta plaats ik met enige regelmaat wat, maar ik gebruik het alleen als ik er genoeg energie voor heb. Een dergelijke functie lijkt me op zich handig. Op Tumblr zie ik dit vaak al voorbij komen en ik heb er veel baat bij. Vooral als er tekst in de afbeeldingen staat die ik anders niet kan lezen.”

Toch laten zij ook andere geluiden horen: “Insta gebruik ik niet, en ik zou ook niet weten waarom ik het zou willen gebruiken. Het is alleen op foto’s gericht en lijkt me daarom niet heel nuttig.” 

De update wordt begin december uitgerold. Instagram laat weten dat binnenkort meer toegankelijkheidsfuncties volgen.