Ikeacatalogus als audioboek niet voor blinden

De papieren catalogus van IKEA bestaat niet meer. De productgids van het woonwarenhuis is sinds kort digitaal en kent daarnaast nóg een versie: een tijdrovend audioboek, voorgelezen door acteur Maarten Smeele (28).

Een audioboek, zo noemt IKEA de luistercatalogus voor het komende seizoen, te vinden op Youtube, Spotify en Soundcloud. Het ‘luisterlezen’ van de productgids is een tijdrovende aangelegenheid want het document duurt 6 uur, 28 minuten en 12 seconden en heeft geen zoekstructuur of inhoudsopgave. Het is één lap audio, zonder losse tracks om doorheen te ‘bladeren’, zoals dat bij een Daisystructuur wél kan. Wie een dekbed of een handig opbergsysteem wil zoeken, moet net zolang luisteren tot het langskomt. Geen aanrader voor blinden en slechtzienden dus, of voor welke zoekende klant dan ook.

Cultboek

Was is het dan wel? Een cult-luisterboek, oppert De Volkskrant in een artikel van 30 augustus. Voorlezer Maarten Smeele (hij had rollen in de musical The Lionking) verlevendigt de gortdroge tekst namelijk met grapjes en opmerkingen tussendoor. Zoals, over een slaapbank: “Dat zou ik mijn opa en oma nooit aandoen”. Je hoort geblader terwijl Smeele vertelt wat hij op de plaatjes ziet. Op Youtube krijgt het audioboek van cultliefhebbers dan ook positief commentaar, maar oogst verder vooral verbazing of kritische reacties.

Ludiek

De luistercatalogus moet natuurlijk verleiden om de digitale productgids te bezoeken. Maar of een uitnodiging nu 6,5 uur moet duren? Daarover verschillen de meningen. We moeten er niet méér achter zoeken dan hoe het is bedoeld: “Met een knipoog de aandacht vestigen op de digitale catalogus”, zegt Sabine Kaars Sijpesteijn van IKEA communicatie. “Het is een ludieke actie met de gedachte dat je nu onze catalogus kunt zien en horen, wáár je ook bent.” Wat ze vindt van de suggestie op Youtube: Voeg volgend jaar de mogelijkheid om op product te zoeken toe en het is ideaal voor blinden en slechtzienden? “Wellicht een goed idee. Zeker het overwegen waard!”