Houd de lijn vrij!

Geleidelijnen in Amsterdam, Den Haag en Utrecht mochten afgelopen week op brede aandacht rekenen. De lijnen speelden namelijk de hoofdrol in de campagne ‘Houdt de lijn vrij’. 

Het blijkt dat veel mensen niet weten waar de geribbelde tegels die je vaak op stations en straat tegenkomt, voor dienen. Het zijn geleidelijnen die mensen met een visuele beperking gebruiken om veilig hun weg te vinden in de openbare ruimte. Zij volgen de lijnen door met hun voeten en taststok de ribbels te voelen. Helaas komen ze regelmatig obstakels tegen: koffers bijvoorbeeld. Maar ook vuilnis, fietsen en mensen. 

“Het is geen onwil,” vertelt woordvoerster Ingrid den Hertog. “Het is onwetendheid. Mensen zijn zich er niet bewust van dat deze lijnen gebruikt worden door blinden en slechtzienden. Met deze campagne hopen de verenigde belangenorganisaties voor mensen met een visuele beperking meer aandacht te creëren voor het vrijhouden van de lijnen.”

Media

De campagne wordt vandaag afgesloten, maar heeft kunnen rekenen op ruime aandacht vanuit het hele land. Den Hertog: “We hebben heel veel reacties gehad op onze Facebookpagina, maar zijn ook uitgebreid aan bod gekomen in regionale media, landelijke kranten en Editie NL.” 

“In verschillende gemeenten, waaronder Rotterdam, is de campagne bovendien onderwerp van gesprek geweest in raadsvergaderingen. Daar hadden ze namelijk ook graag onderdeel uitgemaakt van de actie. Helaas was het qua capaciteit niet mogelijk om in heel Nederland aanwezig te zijn, maar we zijn blij dat het nieuws toch in heel het land heeft weten door te dringen.”

Voor meer informatie over de campagne, kijk je op de website www.houddelijnvrij.nl