High Speed Shopping met AH’s Tap to go

Albert Heijn (AH) heeft een nieuw concept gelanceerd in enkele AH to go-winkels: producten direct bij het schap afrekenen met een pasje of met je telefoon. Met dit Tap to go-concept  wil AH volgens eigen zeggen ‘de snelste winkel creëren’: niet meer wachten in de rij voor de kassa. De redactie van de Voorste Kamer deed navraag bij AH over de toegankelijkheid van het concept.

Voor het kassaloze winkelen is een speciaal pasje nodig waarmee je een kaartje bij het schap scant. Dit ‘tappen’ kan ook met je smartphone: vooralsnog alleen met Android, andere besturingssystemen zullen volgen. Het bedrag wordt automatisch van je rekening afgeschreven. Dit winkelconcept is een primeur voor Europa, in Amerika hanteert Amazon in haar Go-winkels al langer een vergelijkbaar systeem, al worden daarbij vooral camera’s gebruikt.

Tijdspad

Vorige week ging het concept van start in twee filialen in het Amsterdams Medisch Centrum (AMC). Deze week volgde de AH to go op het Centraal Station in Amsterdam. “De intentie is om het in alle 80 Albert Heijn to go-winkels te implementeren, maar we hebben hier geen tijdspad aan verbonden,” aldus een woordvoerder.
Visuele beperking

De afdeling Externe Communicatie van AH laat desgevraagd weten dat vorig jaar december is gestart met een eerste testfase: “In de proeffase op ons hoofdkantoor in Zaandam hebben we collega’s uitgenodigd Tap to go te testen. We hebben niet bewust collega’s met een visuele beperking hierbij betrokken”. AH laat weten dat het nog te vroeg is om iets te kunnen zeggen over praktijkervaringen en bevindingen van klanten.

Voorlopig zal er nog geen sprake van kassaloze winkels: afrekenen aan de kassa blijft ook in de winkels met Tap to go gewoon mogelijk.