Het is RAAK voor Boijmans van Beuningen

Museum Boijmans van Beuningen is de winnaar van de RAAK Stimuleringsprijs, die op 11 september in Beelden aan Zee werd uitgereikt. Het museum won een bedrag van € 25.000 om de kunstcollectie nog toegankelijker te maken voor blinden en slechtzienden. Voor het eerst ontvingen ook de twee andere genomineerden een geldprijs.

De blij verraste en trotse directeur Sjarel Ex zei bij de uitreiking: “Kunst waarnemen doe je met je zintuigen, maar dan moet je wel een beetje zorgvuldig met die zintuigen omgaan.” Overtuigd dat iedereen wel een beperking heeft, noemde hij het museum heel bedreven om daar een positieve draai aan te geven en mensen ‘te laten kijken als een ander’. “Wij gaan alle zintuigen stimuleren met de RAAK Stimuleringsprijs.”

Ex ontving de prijs uit handen van cabaretier Vincent Bijlo, die zelf graag in musea vertoeft: “gevangen in het geconcentreerde kijken, wanneer een ander kort vertelt wat er is te zien.” Belangrijk vindt Bijlo “een beetje context, zonder al te veel duiding, want dat maakt het publiek zelf wel uit.”

Speciale rondleidingen

Museum Speelklok in Utrecht en het Tropenmuseum in Amsterdam waren ook in de race voor de publieksprijs. De meeste stemmen gingen naar Boijmans, dat de prijs wil gebruiken om speciale rondleidingen te organiseren waarbij voelen, luisteren naar muziek, ruiken, inbeelding of fysieke beleving centraal staan. De collectie van het museum – een van de oudste in Nederland – omvat oude en moderne meesters, hedendaagse kunst en design.

Het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon hebben de RAAK Stimuleringsprijs in het leven geroepen om musea te helpen hun collecties voor blinden en slechtzienden toegankelijker te maken.