Genomineerden RAAK Stimuleringsprijs bekend

Het Museon in Den Haag, het Verzetsmuseum in Amsterdam en Museum Voerman in Hattem zijn door een vakjury genomineerd voor de RAAK Stimuleringsprijs 2018.

De prijs is een initiatief van het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon en wordt voor de derde keer uitgereikt. Doel is musea stimuleren om hun collectie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. Alle finalisten krijgen een geldprijs, reliëftekeningen en kennis van een specialist over het toegankelijk maken van hun collectie. Het museum dat de meeste stemmen ontvangt van het publiek, gaat naar huis met de hoofdprijs van €30.000.

Ideeën

De drie musea hebben ieder hun eigen ideeën om hun collectie toegankelijk te maken. Zo wil het Museon in Den Haag visueel beperkte bezoekers meenemen naar het depot. Deze grote ruimte biedt plek aan de meest uiteenlopende voorwerpen waaronder opgezette dieren, wetenschappelijke instrumenten en archeologische voorwerpen. Op gezette tijden wil het museum rondleidingen gaan geven waarbij bezoekers de specifieke geur van de collecties tot hun verbeelding kunnen laten spreken, maar ook voorwerpen mogen aanraken.

Ook in het Verzetsmuseum in Amsterdam mogen voorwerpen aangeraakt worden. Een vloermarkering in reliëf leidt de bezoekers bovendien langs reliëfafbeeldingen en audiofragmenten. Bezoekers met een visuele beperking kunnen het museum op deze manier volledig zelfstandig bezoeken. 

Geluidslandschappen

Museum Voerman in Hattem pakt het breder aan en wil een indoor-navigatie-app ontwikkelen die afhankelijk van persoonlijke interesse informatie geeft over kunstwerken in de collectie. Daarbij worden een aantal geschilderde landschappen vertaald naar geluidslandschappen. Op termijn wordt de app geschikt voor alle musea, zodat men met een visuele beperking waar en wanneer men wil een museum kan bezoeken.

Stemmen kan tot en met 7 oktober op www.raakstimuleringsprijs.nl De winnaar wordt 8 oktober bekend gemaakt bij de winnaar van volgend jaar: Museum Boijmans van Beuningen.