Gedrukte boeken en werken binnenkort toegankelijker voor blinden en slechtzienden

Blinden, slechtzienden en andere mensen met leesstoornissen zullen binnenkort meer toegang hebben tot gedrukte werken in brailleschrift of een groot lettertype en tot audioboeken. Dat zegt het Europees parlement in de Belgische krant Het Laatste Nieuws. 

In de hele Europese Unie leven er naar schatting meer dan dertig miljoen mensen die blind of slechtziend zijn. Van alle boeken die worden gepubliceerd is slechts zeven tot twintig procent beschikbaar in een formaat dat voor hen toegankelijk is.

Een belangrijke oorzaak van dat probleem wordt nu verholpen. Blinden en slechzienden en hun belangenorganisaties zullen aan auteursrechthouders geen toestemming meer hoeven te vragen om hun boeken, kranten, tijdschriften en andere werken in een aangepast formaat ter beschikking te stellen. Ze zullen ook gemakkelijker werken uit andere landen kunnen lezen of beluisteren.

Het Europees Parlement keurde begin juli de wetswijziging goed die in mei met de lidstaten overeengekomen werd. Die lidstaten zullen uitgevers waarvan de boeken in toegankelijke formaten worden omgezet beperkte compensaties mogen bieden.