Apple aangeklaagd vanwege slechte toegankelijkheid

Elektronicabedrijf Apple is aangeklaagd omdat de website van het bedrijf niet goed toegankelijk zou zijn voor mensen met een visuele beperking. Dat melden AppleInsider en BNR op 21 augustus.

Blinden en slechtzienden gebruiken vaak een schermlezer, maar op Apple.com ontbreekt bijvoorbeeld de beeldbeschrijving bij afbeeldingen en ook vertellen links op de website niet waar de links naar doorverwijzen.

Apple, het meest waardevolle bedrijf ter wereld, gaat al jaren prat op haar toegankelijkheid en inclusiviteit, maar heeft de plank nu duidelijk misgeslagen. Dat vindt de blinde eiser Himelda Mendez die mede namens andere gebruikers de rechtszaak tegen Apple heeft aangespannen.

Apple.com is niet geoptimaliseerd voor voorleessoftware, zo staat in de aanklacht. Daarmee overtreedt het bedrijf de Americans with Disabilities Act. Hier kan een flinke boete op staan.

In Nederland is dat nog niet zo, zo vertelt Ron Beenen, programma manager bij Stichting Accessibility aan BNR. “Hier kan een bedrijf met een slecht toegankelijke website hooguit een reprimande krijgen. Wat dat betreft loopt de wet gelijke behandeling in Nederland nog een stukje achter bij die in de Verenigde Staten. Maar het gaat wel de goede kant op.”

“Bedrijven en ondernemers zouden direct bij het allereerste begin de WCAG 2.0 AA richtlijnen, -de internationale standaarden voor het ontwikkelen van websites en apps-, moeten volgen”, vindt Beenen. “Als men gewoon de spelregels volgt, dan hoeven daarna geen dure reparaties te worden uitgevoerd om de website of app alsnog toegankelijk te maken.”