Aantal wereldwijd toegankelijke boeken overschrijdt grens van half miljoen

De wereldwijde bibliotheek van het Accessible Books Consortium (ABC) heeft een belangrijke mijlpaal bereikt: Er zijn meer dan een half miljoen toegankelijke uitgaven beschikbaar voor mensen met een visuele beperking.

De grens van een half miljoen uitgaven is overschreden dankzij de recente opname van boeken uit Kroatië, Letland, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Deze landen hebben onlangs in hun nationale wetgeving opgenomen, dat ze de toegang voor blinden, slechtzienden en mensen met andere leesmoeilijkheden tot gepubliceerde werken willen vergemakkelijken. 

Francis Gurry, algemeen directeur van de World Intellectual Property Organization (WIPO), laat in een verklaring weten: “Dankzij het ABC en het Verdrag van Marrakesh hebben mensen met leesproblemen gemakkelijker toegang tot een half miljoen teksten die toegankelijk zijn in 76 talen, wat hun toegang tot kennis en amusement verbetert.

Dankzij het Verdrag van Marrakesh kunnen boeken in toegankelijke formaten - zoals braille, elektronische tekst, audio of grootletter - over de grenzen heen worden geproduceerd en verhandeld zonder dat hiervoor toestemming van de schrijver of de uitgever nodig is. 

Bibliotheken uit landen die het verdrag hebben ondertekend, kunnen boeken uit hun collecties delen en verder verspreiden via het ABC. Hierbij draagt het consortium bij tot de verwezenlijking van de doelstellingen van het Verdrag van Marrakesh.