Paralympics geopend: Eerste goud is al binnen

In een grotendeels leeg stadion in Tokio heeft de Japanse keizer Naruhito op dinsdag 24 augustus om 22.08 uur plaatselijke tijd de Paralympische Spelen 2020 officieel geopend. Na de binnenkomst van de sporters waren er toespraken van Seiko Hashimoto (hoofd van de organisatie van de Spelen) en Andrew Parsons (preses Internationaal Paralympisch Comité) 

Nederland deed met veertien van de in totaal 73 sporters mee aan de  openingsceremonie. De overige sporters kozen ervoor om de voorbereiding op de wedstrijden niet te verstoren, of om geen risico te lopen om corona op te lopen.

Meteen raak

Op de eerste dag van de Spelen was het meteen raak voor de Nederlandse delegatie: Wielrenner Tristan Bangma won goud op de 4 kilometer achtervolging. De 23-jarige bijna blinde Fries en titelhouder versloeg samen met piloot Patrick Bos het Britse duo Stephen Bate/Adam Duggleby in de finale. Eerder op de dag reden beiden ook al een wereldrecord. De twee Nederlanders klokten als eerste tandem ooit een tijd onder de vier minuten, 3.59,470.

Vincent ter Schuur redde het net niet op de achtervolging. De 41-jarige slechtziende para-cyclist uit Houten kwam met zijn piloot Timo Fransen net te kort om zich te mogen opmaken voor de strijd om het brons.

Overige sporters

Er was ook succes bij de Nederlandse paralympiërs met een andere dan een visuele beperking: Zwemster Chantal Zijderveld won de zilveren medaille op de 50 meter vrije slag. Ze kwam vierhonderdste te kort voor het goud. De Oranje rolstoelbasketbalsters versloegen regerend Paralympisch kampioen Verenigde Staten met 68-58. Tafeltennisster Kelly van Zon won haar eerste wedstrijd in Tokio, terwijl haar collega Frederique van Hoof verloor van een Française.