Nationaal dames Goalball team België opgeheven

De topsportcommissie van unisportfederatie Parantee-Psylos, voor sporters met een beperking, heeft onlangs het ontwikkelingsprogramma van het nationale Belgische damesteam goalball stopgezet. De speelsters kregen te horen dat in de laatste drie jaar tijd te weinig progressie is gemaakt om hen nog langer op grote schaal te ondersteunen. 

Het was zeker nog geen solide ploeg die in 2014 aantrad op het Europees Kampioenschap B-divisie. Maar met de steun van sponsor Parantee-Psylos wist het team vier jaar later uiteindelijk het statuut van topsporttalent te verwerven en werden ze zelfs vierde op het EK. Een podiumplek wist de ploeg echter nooit te behalen. 

“En dat was voor ons inderdaad reden om de steun stop te zetten.” Zegt Steven van Beylen, coördinator Topsportbeleid bij Parantee-Psylos. “Maar uiteraard kijken we daarnaast ook naar het proces zelf. En daarbij ontbreekt het de ploeg onder andere aan een echt goed scorende speelster.”

Open brief

“Een coach à rato van 1 training per week wil Parantee-Psylos nog wel leveren, maar voor alle andere kosten moeten we zelf opdraaien,” zo schrijven de dames als reactie op het nieuws in een open brief aan de topsportcommissie en Parantee-Psylos, te lezen op de website van Het laatste Nieuws. “Maar dat is niet genoeg”, geeft de damesploeg aan als we contact met ze opnemen. 

Bénédicte Aertsens: “Wij hebben aangegeven enkel verder te gaan als nationaal damesteam mits we een degelijke basisondersteuning krijgen. En hieronder verstaan wij náást een trainer; de huur van de trainingszalen, materiaalkosten, deelname aan bestaande competities en daaruit voortvloeiende kampioenschappen en één internationaal toernooi per jaar.”

Van Beylen zegt niet op de eisen in te gaan, maar geeft aan dat het trainersaanbod wel blijft staan en dat hij zeker nog met de ploeg in gesprek wil. Voor de dames is dat echter geen optie meer, zij hebben niet het idee serieus genomen te worden door van Beylen, zo laat speelster Bénédicte Aertsens weten: “Op dit moment gebeurt er niets meer in het kader van het nationale team en gaan we opgesplitst verder in andere, gemengde teams.”