Troonrede 2020: Corona treft ons allemaal

“Van Terschelling tot Aruba. Jong en oud. Mensen met een beperking vaak nog harder dan anderen. Corona raakt ons in school en werk. In het gemis van een aanraking. En vooral: in ons gevoel van veiligheid en vertrouwen.” Dat waren de woorden die koning Willem-Alexander uitsprak in de jaarlijkse Troonrede.

Dat deed hij op een unieke locatie: De Grote Kerk in Den Haag. Er was voor deze locatie gekozen omdat er in de Grote Kerk meer ruimte is, zodat de Leden van de Staten-Generaal aan de coronamaatregelen konden voldoen en de plannen voor het komende jaar op 1,5 meter afstand van elkaar konden aanhoren.

De koning sprak zijn bewondering uit voor iedereen die in de zorg en elders in de samenleving al wat mogelijk deed om de crisis het hoofd te bieden. "Het weefsel van de samenleving is sterk gebleken. Het blijft bijzonder hoe Nederlanders er voor elkaar zijn als de nood aan de man komt."

Economie

Zoals gebruikelijk in “de jaarlijkse viering van de democratie” was er weer veel tijd en ruimte voor de economie. Maar geen rooskleurige verhalen dit keer: “We moeten rekening houden met de gevolgen van een zware economische terugslag die doorwerkt in de economie en overheidsfinanciën. Hoe precies, hangt af van de vraag tot wanneer en in welke mate het coronavirus ons in zijn greep blijft houden."

Nederland moet niet bezuinigen, maar investeren, aldus Willem-Alexander: “In baanbehoud, goede publieke voorzieningen, en een sterkere economische structuur en een schoner land nu en straks. Op die pijlers rusten de plannen van de regering voor het komende jaar.”

Geen nieuws voor mensen met een beperking

Eventuele extra plannen of voornemens voor mensen met een beperking kwamen dit jaar niet aan de orde in de Troonrede.