Petitie voor Onbeperkt Openbaar Vervoer

Het B-Team van No Limits Network (KRO-NCRV) is een petitie gestart om af te dwingen dat het openbaar vervoer toegankelijker moet worden voor iedereen. 

“Alle nieuw aangeschafte bussen, trams, metro’s en treinen moeten voorzien zijn van diverse hulpmiddelen voor mensen met een beperking”, stelt het B-Team, “zoals onder andere een zelfstandige instap en voldoende ruimte voor rolstoelen.” Ook willen ze goede voorlichting en informatie voor reizigers met een beperking.”

Dat reizen met het OV lastig is voor mensen met een beperking, is bekend. Ook bij de partijen die verantwoordelijk zijn voor de infrastructuur. Zeker sinds het VN verdrag inzake de rechten van personen met een handicap is geratificeerd (juli 2016), wordt er dan ook werk gemaakt van een betere toegankelijkheid. In samenwerking met belangenorganisaties zijn plannen opgesteld waarin zelfstandige toegankelijkheid een hoofdrol speelt. 

“En die plannen zijn ook zeker een stap in de goede richting,” zegt Wensly Francisco, eindredacteur van het B-team en mede-initiatiefnemer van de petitie. “Maar wanneer blijkt dat vervoersbedrijven zich er makkelijk vanaf maken, door een kinderwagenplek tevens te bombarderen tot rolstoelplek, waardoor één van de twee misschien niet mee zou kunnen, dan is verdere actie nodig. Daarom moet er goed gekeken worden naar alles wat aangekocht wordt, zoals de nieuwe trams in Amsterdam. Die rijden pas in 2018, dus is er genoeg tijd om bijvoorbeeld rolstoelplekken aan te passen.”

Bejegening

“En we snappen dat het tijd kost om materieel aan te passen of aan te kopen, maar onze wens is tweeledig. We zouden namelijk ook graag zien dat er iets verandert qua bejegening van mensen met een beperking. Het kan niet zo zijn dat iemand niet mee kan omdat een chauffeur vanwege het dienstrooster geen tijd heeft om iemand de bus in te helpen. En een cursus ‘omgaan met…”, dat kunnen bedrijven hun personeel nu al aanbieden. Onwetendheid kan nú al weggenomen worden, daarmee hoeven we niet te wachten. We bieden deze petitie dan ook niet per se aan om bestaande plannen onderuit te halen, maar wél om de overheid en vervoersbedrijven er aan te herinneren dat maatregelen in één keer goed uitgevoerd dienen te worden en niet half, zoals nu op sommige plekken gebeurt.”

Het B-Team (Betere Team) is een web only jongerenprogramma van de KRO-NCRV, waarbij consumentenproblemen van mensen met een beperking dóór mensen met een beperking aan de kaak worden gesteld. Voor het opstellen van de petitie is contact gezocht met verschillende belangenverenigingen zoals Ieder(In) en Rover.

Het is de bedoeling om de petitie begin oktober, in de Week van de Toegankelijkheid, aan te bieden aan staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid.