Nieuwe OV-begeleiderskaart gebruiksvriendelijker

Begeleiders van OV-reizigers met een beperking hebben voortaan nog maar één kaart nodig om de stations met poortjes in en uit te kunnen. Dat heeft staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) in overleg met de vervoerders besloten.

Op dit moment heeft een begeleider nog twee kaarten nodig: één OV-begeleiderskaart en één sleutelkaart om de poortjes te openen, maar binnenkort worden de twee gecombineerd. Dijksma heeft dit besloten op verzoek van de Tweede Kamer en de Oogvereniging, nadat in de praktijk was gebleken dat het reizen met meerdere kaarten verwarrend kan zijn en dat het risico op verlies groter is. Met name voor slechtziende en blinde reizigers is het makkelijker om te werken met één pas voor hun begeleiders.

Bij de Oogvereniging zijn ze blij: “We zijn er sinds de komst van de OV-Chipkaart, en met name sinds de komst van de poortjes, mee bezig om dit voor elkaar te krijgen. Op zich was de sleutelkaart, naast de begeleiderskaart, een prima oplossing, maar we zijn blij dat er nu eindelijk een beter alternatief komt.”

Aanvragers van nieuwe en vervangende kaarten krijgen voortaan één hardplastic OV-begeleiderskaart met chip thuisgestuurd, waarmee hun begeleiders op trein- en metrostations poortjes kunnen openen én aan kunnen tonen dat ze als begeleider meereizen. Bezitters van de huidige OV-begeleiderskaart en chipkaart blijven die gewoon gebruiken, totdat zij bericht krijgen dat hun pas aan vervanging toe is.