Nieuwe elektrische bussen in Rotterdam hoor je aankomen

Het Rotterdamse vervoersbedrijf RET heeft deze week 55 nieuwe elektrische bussen in gebruik genomen. De nieuwe bussen zijn direct voorzien van een Acoustic Vehicle Alert System (AVAS), een systeem dat ervoor zorgt dat er een extra geluid wordt geproduceerd wanneer de bus onder de 20 km/uur rijdt. 

AVAS is sinds 1 juli 2019 verplicht voor alle elektrische en hybride voertuigen in Europa. Anders dan bussen die op diesel of aardgas rijden, hoor je de elektrische bus namelijk niet aankomen. Het risico op ongelukken met andere weggebruikers is daardoor aanzienlijk groter. 

Vooral voor blinden en slechtzienden is AVAS noodzakelijk en niet alleen wat betreft hun veiligheid. Het extra geluid van de bus zorgt er ook voor dat je weet wanneer je je hand op moet steken om de bus aan te houden.  

Steeds meer elektrische bussen

Ook in andere delen van het land vindt er in rap tempo een transformatie plaats van het busvervoer. De verwachting is dat het aantal elektrische bussen het komende jaar zal verdubbelen. Zo kondigde ook vervoersbedrijf Connexxion aan volgend jaar met 156 nieuwe elektrische bussen te zullen rijden. Voor al deze nieuwe bussen geldt dat ze voorzien dienen te zijn van AVAS technologie.