Einde gratis reizen met Arriva

Arriva gedoogd niet meer dat reizigers met een visuele beperking hun OV-begeleiderskaart gebruiken om zelfstandig te reizen op de Noordelijke lijnen. Dat laat de vervoersmaatschappij weten op de website van de Oogvereniging. 

De OV-begeleiderskaart is bedoeld voor gratis ondersteuning en begeleiding tijdens het reizen met openbaar vervoer. 

“In de beginjaren, bij de invoering van de ov-chipkaart ruim 10 jaar geleden, werd het gedoogd dat mensen met een beperking zelf kosteloos met een begeleiderspas mochten reizen,” vertelt woordvoerster Ingrid Heijman-van Dijk. “Deze regeling stamt uit het tijdperk dat de ov-chipkaart nog in de kinderschoenen stond en het openbaar vervoer niet overal even goed toegankelijk was voor mensen met een fysieke of visuele beperking.”

Grote stappen

“Inmiddels zijn op stations, in bussen en treinen en via online kanalen grote stappen gezet in de toegankelijkheid. Ook zijn er landelijk speciale reisproducten ontwikkeld voor het faciliteren in zelfstandig reizen met OV voor mensen met een beperking.”

“Daarom wordt er sinds 1 januari 2019 strenger op gehandhaafd en wordt er beboet indien geen geldig vervoersbewijs kan worden getoond. Arriva sluit hiermee aan bij de landelijke regels die hierover zijn gemaakt. Dit is onder andere ook afgestemd met het reizigersoverleg die de belangen van de reiziger vertegenwoordigt.”