‘Dag Spin’ wint tweede prijs in internationale wedstrijd voor tastboeken

Het Nederlandse voelboekje ‘Dag Spin’ van Gyntha Goertz en Ann Conefrey heeft in Brussel de tweede prijs gewonnen bij de internationale Typhlo & Tactus wedstrijd voor tactiele boeken. Het is de eerste keer dat Nederland in de prijzen is gevallen. 

‘Dag Spin’ werd bedacht en geschreven door Gyntha Goertz, braille docent bij Visio Rotterdam. Ann Conefrey tekende voor het ontwerp. Het voelboek, dat deel uitmaakt van een zesdelige serie, werd uitgegeven door Dedicon. 

Gedurende drie dagen onderzocht een internationale jury ruim 60 voelboeken uit 18 verschillende landen. De ingezonden voelboeken werden beoordeeld op de kwaliteit van de tastbare illustraties. Deze moesten goed herkenbaar zijn en tegelijkertijd kloppen met het verhaal. Ook interactieve elementen leverden pluspunten op. Daarnaast werd gekeken hoe goed het boekje beginnende lezers helpt bij het aanleren van braille, iets waar bij ‘Dag Spin’ veel aandacht aan is besteed. 

Leesplezier

Gyntha Goertz laat weten erg trots te zijn op het behaalde resultaat. De zesdelige serie waar ‘Dag Spin’ deel van uitmaakt, is vooral gemaakt met als doel het leesplezier van blinde en slechtziende kinderen te stimuleren. In de voelboeken “kunnen kinderen vast kennis maken met de eerste braille letters zodat ze ontdekken dat braille lezen leuk is en helemaal niet zo moeilijk.”

Het was dit jaar de 10e keer dat de Typhlo en Tactus wedstrijd werd gehouden. Gastland België won de 1e prijs. De volgende editie zal plaatsvinden in Rome en staat gepland in 2021.