Wereldprimeur operatierobot bij oogoperatie Rotterdam

Een oogoperatie succesvol uitvoeren met behulp van een operatierobot. Die wereldprimeur vond vorige week plaats in Het Oogziekenhuis Rotterdam. De operatierobot hielp de oogarts bij het zo nauwkeurig mogelijk uitvoeren van een netvliesoperatie, een operatie aan het achterste deel van het oog (maculapeeling). De operatie maakt deel uit van een onderzoek naar de inzet van de robot bij oogoperaties. De robot ondersteunde de oogarts tijdens de volledige maculapeeling als een soort derde hand.

Netvliesoperaties zijn gecompliceerd en vereisen veel precisie. Daarom worden ze maar door een selecte groep gespecialiseerde oogartsen uitgevoerd. Om de operaties nog preciezer en veiliger te kunnen uitvoeren, ontwikkelde Preceyes in samenwerking met artsen van onder andere Het Oogziekenhuis Rotterdam een robot die de arts ondersteunt tijdens de operaties.

In de toekomst wordt de operatierobot vaker ingezet bij netvliesoperaties om patiënten preciezer en veiliger te helpen. Ook maakt de robot op langere termijn nieuwe behandelingen mogelijk. Daarmee kunnen aandoeningen aan het netvlies worden verholpen die nu nog zeer moeilijk of zelfs niet te behandelen zijn. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om behandelingen waarbij medicatie in zeer kleine bloedvaten achterin het oog moet worden toegediend. Deze kunnen er voor gaan zorgen dat mensen minder snel het zicht verliezen of zelfs geen zicht verliezen. Een woordvoerder van Het Oogziekenhuis verwacht dat de testfase voor nieuwe behandelingen volgend jaar van start gaat.