Unieke verbindingen gevonden in hersenen van blindgeborenen

De hersenen van blind geborenen maken nieuwe verbindingen bij gebrek aan visuele informatie. Dit resulteert in verbeterde, compenserende vaardigheden zoals meer gevoeligheid voor aanraking en geur en een beter gehoor. Maar ook cognitieve functies, zoals geheugen en taal, worden versterkt. Dit blijkt uit een nieuwe studie door onderzoekers van Massachusettes Eye en Ear in Boston. 

De onderzoekers vergeleken geavanceerde MRI scans van de hersenen van 12 vroegblinde proefpersonen (blind geboren dan wel voor hun derde jaar blind geworden) met de scans van 16 normaal ziende proefpersonen. Op de scans van de vroegblinden werden tussen bepaalde gebieden van het brein meer verbindingen waargenomen dan bij de controlegroep, wat duidt op een betere informatiestroom tussen die gebieden.

De verbindingen, die uniek schijnen te zijn voor blinde mensen, doen vermoeden dat de hersenen zich ‘opnieuw bedraden’ om andere zintuigen te stimuleren wanneer visuele informatie ontbreekt. Dit is mogelijk door het verschijnsel neuroplasticiteit, het vermogen van ons brein om zich aan te passen aan onze ervaringen.

Massachussetts Eye and Ear is (naar eigen zeggen) het grootste onderzoekscentrum op het gebied van zicht en gehoor. De onderzoekers hopen door meer kennis over het brein van blindgeborenen effectievere manieren te vinden om blindheid te kunnen compenseren.