Ronald Giphart gaat 'Blind voor 1 dag' uitdaging aan

Ronald Giphart doet mee aan de actie Blind voor 1 dag, waarmee het Oogfonds zo veel mogelijk geld wil inzamelen voor onderzoek naar oogziektes. 

De schrijver, die zelf (beginnende) maculadegeneratie heeft, is sinds juni vorig jaar ambassadeur van het Oogfonds en draagt graag een steentje bij aan de actie op 21 juni. Op die dag worden alle Nederlanders uitgedaagd om 2, 4 of 8 uur lang te ervaren hoe het is om een oogziekte te hebben of zelfs helemaal blind te zijn. Giphart neemt de uitdaging aan en gaat met een simulatiebril ervaren hoe het is om vergevorderde maculadegeneratie te hebben. 

Ook zal hij ‘s avonds in het stadhuis van Utrecht samen met bevriende schrijvers en dichters uit eigen werk voordragen aan een geblinddoekt publiek. De opbrengst van de avond komt geheel ten goede aan onderzoek naar oogziektes. 

Oogfonds-directeur Edith Mulder zegt in een persbericht: “Lezen betekent voor veel mensen met een visuele beperking ‘luisteren’. Door aangepaste leesvormen, zoals gesproken boeken, kunnen zij ook genieten van boeken. Tijdens deze benefietavond zullen mensen ervaren hoe het wegvallen van het zicht andere zintuigen, zoals smaak, geur en gehoor, op scherp zet.”

Meer informatie over de actie is te vinden op www.blindvoor1dag.nl