Liever doof of blind?

“Als je moet kiezen, ben je dan liever doof of blind?” Masterstudente Neuropsychologie Kayleigh Kennedy neemt voor haar onderzoeksstage (aan de Universiteit Utrecht) deze vraag als uitgangspunt. 

Ze wil weten of er een verband is tussen de keus die mensen maken en of ze visueel of auditief zijn ingesteld. Haar vermoeden is dat mensen willen behouden waar ze het best in zijn.

In oktober 2016 deed Kayleigh tests bij een gevarieerde groep bezoekers van het Universiteitsmuseum Utrecht om te bepalen of hun brein meer gericht is op horen of opzien. Ook vroeg ze naar hun bewuste keuze voor doofheid of blindheid en de motivatie daarvoor.

Hoewel het onderzoek nog niet is afgerond, is duidelijk dat de meeste mensen – vooral kinderen – kiezen voor doofheid. Ook blijkt al dat er veel misvattingen bestaan over de gevolgen van doofheid of blindheid. Het inlevingsvermogen van mensen ontbreekt en dat geldt ook voor artsen. 

De insteek van het onderzoek is om meer te weten te komen over de relatie tussen hersenen en gedrag, maar vervolgonderzoek kan volgens de onderzoekster ook bijdragen aan de emancipatie van doven en blinden.

bron: www.uu.nl