Japanse wetenschappers laten blinde muizen zien

Nadat in juli bekend werd dat het wetenschappers van Stanford University in Amerika gelukt was muizen met glaucoom weer te laten zien, melden nu ook Japanse wetenschappers nagenoeg blinde muizen te kunnen genezen. In dit geval van oogziekten waarbij het netvlies is aangetast, zoals Macula Degeneratie of Retinitis pigmentosa. 

Masayo Takahashi en Michiko Mandai, ontwikkelingsbiologen aan het Japanse RIKEN Center, behandelden nagenoeg blinde muizen met stamceltherapie en leerden de dieren vervolgens om te reageren op een lichtgevoelige prikkel. De Japanse wetenschappers publiceerden hun bevindingen deze week in het blad Stem Cell Reports, zo meldt de website nemokennislink.nl 

“Wij laten als eerste zien dat netvliescellen uit stamcellen kunnen reageren op licht”, zegt Mandai in een persbericht. “Bovendien tonen we dat de nieuwe cellen een signaal kunnen geven aan naburige cellen en dat dit signaal uiteindelijk terecht komt in de hersenen.” Daardoor zijn de muizen na de operatie wel in staat om op een lichtsignaal te reageren.

Geen wonderen 

De biologen herhalen hun experimenten met muizen nu met netvliescellen gemaakt uit menselijke huidcellen. Als dat een succes is, willen zij gaan bekijken hoe het menselijk netvlies reageert op een toevoeging van nieuwe cellen. En welke mogelijkheden er zijn om de acceptatie hiervan te vergroten.

De behandeling is voorlopig niet praktisch toepasbaar. En zelfs als dat over een aantal jaren wel lukt, hoeven we volgens Takahashi geen wonderen te verwachten. “Natuurlijk hopen we in de toekomst meer van het gezichtsvermogen terug te kunnen brengen, maar op dit moment zijn we al blij als mensen weer wat licht kunnen zien of grote figuren kunnen onderscheiden.”