Blinden gebruiken ‘visuele’ categorieën in de hersenschors

Blindgeborenen maken bij het herkennen van geluiden gebruik van hetzelfde hersengebied waarmee zienden beelden verwerken. Dat blijkt uit een onderzoek aan de KU Leuven over de werking van visuele hersengebieden bij blinden, zo meldt lespecialiste.be

Wat een mens ziet, wordt door het brein onmiddellijk ingedeeld in de categorieën ‘gezichten’, ‘lichaamsdelen’, ‘omgevingen’, ‘objecten’. Het hersengebied dat die indeling regelt is de Ventrale Temporale Cortex. De onderzoekers Job van den Hurk, Marc van Baelen en Hans Op de Beeck wilden weten of het schema voor de categorieën is aangeboren of ontstaan door visuele ervaringen. 

Daarom werd een experiment opgezet met 14 blindgeboren en 20 ziende deelnemers. Zij kregen geluiden te horen uit de vier categorieën (voor de categorie ‘gezichten’ bijvoorbeeld gelach, voor ‘lichaamsdelen’ bijvoorbeeld handgeklap, voor ‘objecten’ bijvoorbeeld een startende auto en voor ‘omgevingen’ bijvoorbeeld een treinstation). Intussen werd de hersenactiviteit geregistreerd. 

Het blijkt dat blinden bij het verwerken van de geluiden gebruik maken van gebieden in de visuele hersenschors en ook blijkt de indeling van deze gebieden grotendeels hetzelfde te zijn als bij ziende personen. Dit kan betekenen dat er een aangeboren ‘landkaart voor visuele waarneming’ in de hersenen aanwezig is. 

Zo’n aangeboren organisatie zou gunstig zijn wanneer een beschadigd netvlies met nieuwe technieken hersteld of vervangen kan worden. Het vergroot de kans dat de hersenen de visuele informatie kunnen (leren) verwerken. De onderzoekers zijn voorzichtig in hun conclusies en stellen dat er nog veel vervolgonderzoek nodig is.