Bezuinigingen op ooginjecties leiden tot blindheid

In een rapport, dat maandag 23 oktober werd overhandigd aan de Kamercommissie voor Volksgezondheid, signaleren deskundigen van onder andere de Oogvereniging en de MaculaVereniging, dat de bezuinigingen die zorgverzekeraars willen doorvoeren, kunnen leiden tot blindheid bij patiënten met een netvliesaandoening. 

Een deel van de patiënten met netvliesdegeneratie kan niet zonder dure ooginjecties. Beknibbelen op de vergoeding hiervoor door zorgverzekeraars brengt patiënten en artsen in grote problemen, waarschuwen de belangenorganisaties in het rapport. 

De werkgroep van deskundigen in de oogzorg kreeg alarmerende signalen dat zorgverzekeraars tijdens onderhandelingen met ziekenhuizen en oogklinieken het gebruik van meer kostbare ooginjecties beperken. Afgelopen zomer werd al een brandbrief gestuurd naar Zorgverzekeraars Nederland over deze kwestie. Nu is besloten om middels een lijvig rapport de noodklok te luiden.

De beperkingen die zorgverzekeraars opleggen, worden des te nijpender omdat het aantal patiënten dat deze middelen nodig heeft fors stijgt. Dit komt door de groei van het aantal ouderen en de toename van het aantal mensen met diabetes type 2, aldus de organisaties. Ze noemen de bezuinigingen dan ook onverantwoord. 

De betrokken organisaties roepen in het rapport zorgverzekeraars, ziekenhuizen, oogklinieken en overheid daarom op om snel tot duidelijke afspraken te komen in het belang van de patiënten. De SP gaat schriftelijke vragen stellen over de gang van zaken.