AI verslaat artsen in identificeren oogziekten

Het is DeepMind gelukt een techniek te ontwikkelen die meer dan vijftig verschillende oogziekten kan identificeren. Volgens Brits onderzoek naar oogziekten is het algoritme van het dochterbedrijf van Google daar zelfs beter in dan artsen, zo meldt het NRC. 

Het systeem, dat gebruik maakt van kunstmatige intelligentie (AI), is in samenwerking met het Moorfields oogziekenhuis, het NHS-fonds en de University College London ontwikkeld en kon meer dan vijftig oogziektes in 94 procent van de gevallen correct herkennen. Daarmee doet de AI het net zo goed als oogexperts wereldwijd.

De technologie beoordeelde 3D-scans van het netvlies om diagnoses te stellen. Bij het vaststellen van aandoeningen had DeepMind het in 5,5 procent van de gevallen mis terwijl de artsen er tussen de 6,7 procent en 24,1 procent van de tijd naast zaten.

Volgens DeepMind kan de techniek veel tijd besparen in ziekenhuizen omdat artsen minder tijd kwijt zullen zijn met het handmatig bekijken van oogscans.

Op dit moment wordt er geprobeerd om goedkeuring te krijgen van regelgevende instanties, om de AI-systemen in de praktijk te gaan gebruiken. Mocht dat lukken, dan wordt het systeem de komende vijf jaar getest en daarna eventueel breder uitgerold.