Aanwijzingen voor auto-immuunreactie als oorzaak oogziekte Glaucoom

Het immuunsysteem lijkt een belangrijke rol te spelen bij zichtverlies door de oogziekte Glaucoom. Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Amerikaanse collega’s in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. Tot nu toe was onbekend hoe de schade aan het oog precies ontstaat.

Hun ontdekking dat er een auto-immuunreactie ten grondslag ligt aan Glaucoom was een schok voor de wetenschappelijke wereld, vertelt hoogleraar Oogheelkunde Martine Jager. “Tot nu toe werd gedacht dat de ziekte werd veroorzaakt door een hoge oogdruk.”

Jarenlang onderzoek met proefdieren en patiënten, samen met de collega’s van Harvard in Amerika, wees uit dat immuuncellen afkomen op een stressreactie in het oog, veroorzaakt door hoge oogdruk. Eenmaal in het oog, vallen de afweercellen de oogzenuw aan, met zichtverlies als gevolg.

De onderzoekers denken dat hun ontdekking aanknopingspunten biedt voor behandeling van Glaucoom. Jager: “Momenteel bestaat de behandeling uit het verlagen van de oogdruk, maar dat is niet bij iedereen effectief. Nu we weten dat er ook een immuuncomponent meespeelt, moeten we op zoek naar een manier om die aan te pakken en zo de ziekte te voorkomen of genezen.”