Aandacht voor kinderogen door fietsende oogtest

Op de eerste dag van het nieuwe schooljaar deden kinderen van de Rotterdamse Basisschool De Passe Partout een fietsende oogtest. Een initiatief van Veilig Verkeer Nederland (VVN) en Pearle Opticiens om het belang van goed zicht onder de aandacht te brengen. In het verkeer én op school. 

De kinderen van groep 4 van De Passe Partout reden op hun eigen fiets langs vrolijke borden waarmee hun ogen spelenderwijs getest werden. Ze moesten bijvoorbeeld zeggen of smileys naar links, naar rechts, naar boven of naar beneden keken. Ook waren er tests voor kleurenblindheid en voor het zien van diepte. Alle kinderen die meededen kregen een verrassing.

Onlangs werd een online onderzoek gehouden onder ruim 1000 ouders van schoolgaande kinderen, waaruit bleek dat bij een kwart van de kinderen nog nooit een oogmeting was gedaan. De opdrachtgevers van het onderzoek, Pearle Opticiens en VVN, vonden dit een zorgelijke uitslag. “Slecht zicht bij kinderen in combinatie met weinig ervaring in het verkeer zorgt voor levensgevaarlijke situaties.” aldus woordvoerder Rob Stomphorst van VVN. “Wij adviseren alle ouders om de ogen van hun kinderen tenminste één keer per jaar te laten controleren”.

Met de campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’ vraagt VVN ieder jaar aandacht voor de verkeersveiligheid van kinderen. De fietsende oogtest in Rotterdam werd dit jaar voor het eerst gedaan.