Rick Brink is allereerste Minister van Gehandicaptenzaken

Rick Brink (33) wordt de eerste Minister van Gehandicaptenzaken van Nederland. In een spannende liveshow in het Kurhaus met 6 finalekandidaten stemden jury en publiek voor Brink. Na een maand campagne voeren is hij nu de officieuze minister voor 2 miljoen Nederlanders met een handicap.

Sprakeloos van blijdschap

Presentator Lucille Werner - initiatiefnemer van de campagne ‘ministervangehandicaptenzaken.nl’ – presenteerde gisteravond samen met Anita Witzier de liveshow op NPO 1, waarin het publiek en een driekoppige jury overtuigend op Brink stemden. Heel Nederland kon zien hoe Rick Brink sprakeloos van blijdschap alle felicitaties voor zijn verkiezing in ontvangst nam. In zijn dankwoord noemde hij specifiek de man die hem tijdens zijn campagne een maand lang overal naartoe reed, waarheen hij maar wilde.

CDA-politicus in Hardenberg

Brink is een kleine man in een rolstoel die zich daardoor in daadkracht niet laat beperken. In het dagelijks leven is hij voorzitter van de CDA-fractie in de gemeenteraad in Hardenberg. Als minister van gehandicaptenzaken komt hij een jaar lang betaald in dienst van KRO/NCRV, de omroepen die de campagne van Lucille Werner mogelijk maakten. De verkiezing van Brink is de kroon op het werk van Werner. Zij vindt dat er veel meer gerichte aandacht moet komen voor de 2 miljoen gehandicapten die ons land telt.

Mooie schoenen

Uit handen van Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ontving Brink een leren werktas. De twee zullen met regelmaat overleggen want de Jonge heeft gehandicaptenzorg in zijn portefeuille. In de liveshow beloofde de Jonge ‘op sjouw’ te gaan met de nieuwe minister. Behalve gehandicaptenzorg delen ze nog iets: beiden zijn gek op mooie schoenen.

Speeltuinen voor kinderen met handicap

Deze week nog gaat Brink aan de slag. De bedoeling is dat hij lobbyt voor gehandicapten, wetgeving ter discussie stelt en nieuwe ideeën uitvoert. Brink wil zich vooral inzetten voor de integratie van gehandicapte kinderen in de samenleving. Hij maakt werk van  ‘inclusieve speeltuinen’, waar kinderen met en zonder handicap samen kunnen spelen. In zijn campagne benoemde hij onder meer dat veel speeltoestellen in Nederland niet altijd makkelijk begaanbaar zijn voor kinderen met een handicap.