Alec Baldwin bekritiseerd vanwege rol als blinde schrijver

De Amerikaanse acteur Alec Baldwin ligt onder vuur omdat hij in de nieuwe film Blind de rol speelt van een blinde romanschrijver. 

In de film, die op 14 juli uitkomt, speelt Baldwin een man die bij een auto-ongeluk zowel zijn vrouw als zijn gezichtsvermogen verliest. Later begint hij een verhouding met een getrouwde vrouw, gespeeld door Demi Moore.

De Ruderman Family Stichting, een organisatie die opkomt voor de rechten van mensen met een beperking, protesteert tegen de keuze voor een ziende acteur om een blind personage te spelen.

“Alec Baldwin in Blind is een voorbeeld van het behandelen van een handicap alsof het een kostuum is,” zei voorzitter Jay Ruderman van de stichting. “We vinden het niet meer acceptabel als witte acteurs zwarte rollen spelen. Een handicaps als kostuum moet ook niet meer geaccepteerd worden.”

In juli 2016 kwam de stichting met een witboek over het aannemen van acteurs met een handicap in de televisie-industrie. “Terwijl bijna 20 % van de Amerikaanse populatie een handicap heeft, wordt 95% van de personages met een handicap gespeeld door acteurs zonder beperking,” aldus de tekst in het witboek.

Trailer 'Blind'