Nieuwe app Envision AI kan bijna alles wat dure camera ook kan

De app is nog in de bèta-fase, en voorlopig alleen nog beschikbaar voor iOS, maar de veelbelovende app Envision AI kon wel eens de wereld van blinden en slechtzienden gaan veroveren. Dat de app het leven veel makkelijker gaat maken voor mensen met een visuele beperking lijdt geen enkele twijfel.

Envision AI wordt vanuit Delft ontwikkeld door productontwikkelaar Karthik Mahadevan. Hij is afgestudeerd aan de Technische Universiteit van Delft en hij ontwikkelde een soort van ingebouwde camera voor de smartphone die binnenkort hoopt te gaan doen wat de Orcam MyEye ook doet. Met dit verschil: De Orcam MyEye kost €4100,- en Envision AI is gratis.

De app herkent tekst en leest deze ook als “native speaker” voor in vrijwel elke Europese taal; hij kan zeer gedetailleerd beeld beschrijven; hij herkent gezichten en persoonlijke voorwerpen; en hij vertelt je ook hoe laat het is en wat voor weer het is.

Karthik Mahadevan is zich ervan bewust dat er meer initiatieven op dit gebied zijn. (Denk aan Seiing AI, KNFB Reader en de Orcam MyEye). Vandaar dat hij heeft besloten om in de app een Feedback-knop in te bouwen, zodat blinden en slechtzienden direct kunnen aangeven wat er niet duidelijk is, of wat wellicht beter kan. Tot op heden is het Mahadevan gelukt om ook iedere dag antwoord te geven en verbeteringen door te voeren.

De bedoeling is dat Envision AI binnenkort ook barcodes in supermarkten kan ontsleutelen en voorlezen. Met een potje doperwten heeft hij al geen moeite meer.