Minister positief over motie voor meer audiodescriptie

Tweede Kamerleden Lisa Westerveld (Groen Links) en Kirsten van den Hul (PvdA) hebben een motie ingediend om alle programma’s van de publieke omroep te voorzien van audiodescriptie, zo meldt de website steunbartimeus.nl. Verantwoordelijk minister Arie Slob reageert positief: “Het is van groot belang dat we hiermee aan de slag gaan.”

Dankzij audiodescriptie kunnen blinde en slechtziende mensen een film of televisieprogramma veel beter volgen. Een stem beschrijft de scènes die ze niet kunnen zien. Audiodescriptie is te beluisteren via de Earcatch app die gratis kan worden gedownload. De audiodescriptie moet echter wel bij een televisieprogramma worden aangeboden.

Pilot NPO

In 2016 en 2017 is de NPO daar voorzichtig mee gestart. Binnen een pilot zijn de series ‘Tessa’, ‘Divorce’, ‘Boer zoekt Vrouw’, ‘Penoza’, ‘Flikken Rotterdam’, ‘12 telefilms’ en de jeugdserie ‘Alleen op de wereld’ met audiodescriptie uitgezonden. In december wordt daar de jeugdserie ‘Circus Noël’ aan toegevoegd.

Minister Arie Slob: “Na een pilot van de landelijke publieke omroep komt audiodescriptie steeds meer van de grond. Terecht vraagt de Kamer hier aandacht voor. Het is van groot belang dat we hiermee aan de slag gaan.”

"De motie wordt op verzoek van de minister overigens niet in stemming gebracht, omdat hij aangeeft dat er al veel gebeurt op dit vlak," aldus Lisa Westerveld in een reactie."

Petitie voor meer audiodescriptie

Het afgelopen jaar heeft Bartiméus Sonneheerdt actief campagne gevoerd om audiodescriptie op de kaart te zetten. Op 23 januari zal de petitie ‘ik wil audiodescriptie’, die inmiddels door 16.000 mensen ondertekend is, aangeboden worden in Den Haag. 

De motie en de reactie van de minister stemmen hoopvol. “Het is een mooi resultaat van onze lobby en het motiveert ons enorm om door te gaan met het mogelijk maken van audiodescriptie bij tv-programma’s,” aldus Eveline Ferwerda van Bartiméus Sonneheerdt. “Door het aanbieden van de petitie hopen we dat de overheid omroepen gaat verplichten twintig procent van het televisieaanbod te voorzien van audiodescriptie.”