Low Vision Shop komt met Nederlandssprekende thermostaat

De onlangs door slechtziend.nl overgenomen Low Vision Shop demonstreerde op de Ziezo Beurs in Utrecht een naar eigen zeggen revolutionair nieuw product: de eerste Nederlandssprekende kamerthermostaat. 

Tijdens de Ziezo Beurs, die werd gehouden op 16 en 17 maart in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs, liet algemeen directeur Han de Waard van slechtziend.nl het eerste exemplaar zien. “Dit is nog maar een prototype van de thermostaat. Het product moet nog worden uitontwikkeld”, aldus de Waard.

De kamerthermostaat heeft maar twee knopjes en kan eigenlijk niet zoveel, maar dat is ook helemaal niet nodig, zegt de Waard: “Het kastje kan alleen de temperatuur voorlezen, en dan hebben we het over de temperatuur die er op dat moment is, en over de ingestelde temperatuur. En die laatste kun je dan eenvoudig met die twee knopjes hoger of lager zetten.”

Geen display

Slechtziend.nl heeft overheidssubsidie gekregen om het product te ontwikkelen, omdat er ogenschijnlijk veel behoefte en vraag naar is. Han de Waard: “Veel ouderen met een visuele handicap hebben moeite om de juiste temperatuur in te stellen. Sommigen zijn bovendien niet zo handig met allerhande apps op de smartphone. Dit apparaat is dan ook speciaal voor hen ontwikkeld. Het heeft geen display en is mede daardoor eenvoudig in het gebruik.”

De Nederlandssprekende kamerthermostaat gaat zo'n 150 Euro kosten. "Dat zal waarschijnlijk niet vergoed worden door de zorgverzekeraar. We denken bovendien dat het product niet eerder leverbaar is dan september of oktober. Het is immers nog in ontwikkeling", zo besluit de algemeen directeur van slechtziend.nl.