E-reader voor blinden in de maak

Het Britse Bristol Braille Technology werkt op dit moment aan de ontwikkeling van ’s werelds eerste e-reader voor blinden. De Canute 360, zoals de reader heet, biedt straks de mogelijkheid om negen regels braille tegelijk te lezen, wat gelijk staat aan ongeveer een derde van een normale braillepagina.

Ter vergelijking; op een bestaande brailleleesregel wordt maar één regel tegelijk weergegeven. Een tekst op die manier lezen is alsof een ziende een tekst via een calculatorschermpje leest, geeft het Britse bedrijf aan. De reader moet het blinden makkelijker maken een tekst te lezen. Bovendien kan de reader een complete digitale braillebibliotheek bevatten, iets wat niet in iedere boekenkast past, gezien het feit dat gedrukte brailleboeken veel meer ruimte innemen dan reguliere boeken. 

Concurrentie

Echte concurrentie voor braille op papier zal de Canute 360 overigens niet worden, zegt Dorine in ’t Veld, productmanager bij brailleproducent Dedicon. “De Canute lijkt me een grote aanwinst, maar papieren braille weg? Ik zie het nog niet zo snel gebeuren. Het heeft nadelen, vooral het volume, maar ook grote voordelen: het voelt prettig aan, het is heel stil, je hebt geen batterijen nodig…”

“Je wilt er geen kop koffie overheen hebben, maar als dat gebeurt zijn de gevolgen minder ernstig dan bij niet-waterdichte elektronische apparatuur. Bovendien biedt braille op papier je de mogelijkheid om met je vingers over bladzijden te gaan. Je kunt op een heel andere manier tekst terugzoeken dan met een leesregel of zelfs een meerregelig apparaat zoals de Canute 360. Er zijn dus allerlei situaties waarin papieren braille de voorkeur kan hebben.”

Bristol Braille Technology wil de Canute 360 in de loop van dit jaar op markt brengen, na afronding van het nog lopende gebruikersonderzoek. Waarschijnlijk wordt de Canute 360 goedkoper dan een brailleleesregel.