Oekraïense vluchtelingen met een oogaandoening de weg gewezen

“Wat we gaan doen is mensen de weg wijzen. Waar kun je terecht als je lenzen kwijt zijn of je een ooginjectie nodig hebt? Maar ook: wat zijn de mogelijkheden als het gaat om de taal te leren, een netwerk op te bouwen en toegang tot hulpmiddelen?”, zo vertelt Luuk-Jan Boon, directeur van de Oogvereniging. 

De mensen waar Boon het over heeft zijn de duizenden vluchtelingen uit Oekraïne die blind of slechtziend zijn of andere oogproblemen hebben. Samen met Nina Spodina, zelf oogarts en gevlucht uit het oosten van Oekraïne, probeert de Oogvereniging samen met het Bartiméus en Visio deze groep vluchtelingen te ondersteunen. Luuk-Jan Boon: “Wij willen deze groep graag helpen, de noodzaak is hoog. We zoeken daarom 50.000 euro om voor individuele vluchtelingen hulp te regelen.” 

Spodina in NRC

Nina Spodina kwam op dinsdag 1 maart aan in Nederland. In Oekraïne had ze een eigen praktijk als oogarts waar ze mensen met glaucoom, staar en vele andere oogaandoeningen behandelde. De Oogvereniging kwam met haar in contact via een artikel in NRC. Ze zegt daarin: “Het is erg belangrijk dat vluchtelingen uit Oekraïne hulp krijgen, zodat ze zich aan kunnen passen aan de nieuwe omstandigheden en een volwaardig leven kunnen leiden ondanks zijn of haar visuele beperking. Ik doe alles wat in mijn macht ligt om Oekraïners de hulp te geven die ze nodig hebben in deze voor ons zo moeilijke tijd.”  

Contact

Vluchtelingen, mensen uit hun naaste omgeving, professionals en mensen die geld willen doneren om deze actie te ondersteunen, kunnen contact opnemen met de Ooglijn: 030-2945444 of ooglijn@oogvereniging.nl.