Zwarte modellen in de kunst

Beyoncé en Jay-Z gaven met hun clip in het Louvre al een voorzetje: laten we het eens hebben over de zwarte figuren in westerse kunst. Dat is precies wat twee tentoonstellingen in Parijs nu doen. Je hoort in editie 10 van Cultuur, Trends & Mode een uitgebreid artikel (meer dan 25 minuten!) van de hand van Volkskrant-recensent Wieteke van Zeil, aangevuld met beeldbeschrijvingen.

Op het beroemde schilderij Olympia van Manet ligt een blote witte jongedame rustig en languit op een weelderig bed, volop in het licht. Ter hoogte van het voeteneind van dat bed staat een zwarte jongedame met een enorme bos bloemen in haar armen. Voor het eerst krijgt zíj alle aandacht, aldus Wieteke van Zeil, en dat is spectaculair.
Ook in deze CTM aandacht voor de jonge Amerikaanse fotograaf Tyler Mitchell die beelden wil maken waarop zwarte mensen volkomen zichzelf zijn, lekker loom in het gras liggen, met elkaar stoeien of trots poseren op hun trouwdag. Een zogenaamde zwarte zorgeloosheid. En zou die nog niet in het echt bestaan, dan toch in zijn foto's. Beluister een fragment.

Over Cultuur, Trends & Mode

CTM biedt tweewekelijks een inkijkje in de hoogte- en dieptepunten van de beeldcultuur. Regelmatig kunt u een pakkende beeldbeschrijving verwachten bij een actuele foto, een spraakmakend nieuw gebouw of een kunstwerk in de openbare ruimte. Ook houdt CTM u op de hoogte van opvallende veranderingen in landschap en straatbeeld.

Vier edities per jaar verschijnt CTM als Trendsnummer, volledig gewijd aan één maatschappelijke trend mét zijn visuele gevolgen. Twee nummers per jaar draait alles om mode en kleding. Welke collecties hangen er in winkels, welk modebeeld kleurt de straat?

Een abonnement op CTM valt binnen het lidmaatschap van Bibliotheekservice Passend Lezen. Raadpleeg de website www.passendlezen.nl voor meer informatie. Vraag een proefnummer aan of regel meteen een abonnement bij Passend Lezen: Tel. 070 - 338 15 00 E-mail: klanten@passendlezen.nl