Vrouwen voorop

Een naakte dame aan de muur, wil je dat nog? Ja, háár wel, zei een Nederlands kunstmuseum onlangs. Filmmaker Nina Menkes ontleedt hoe vrouwen door regisseurs anders verbeeld worden dan mannen. O ja: telefoons zijn onhandig voor vrouwen want vaak te groot en auto’s zijn daarom onveiliger. Allemaal omdat onderzoekers en ontwerpers vaak uitgaan van mannen als ze eigenlijk (volwassen) mensen bedoelen. 

Tijd voor een Trendseditie van Cultuur, Trends & Mode helemaal over Vrouwen, editie 5. Over het heersende perspectief eigenlijk en ja, dan dus ook weer over mannen. Een bezoek aan de tentoonstelling ‘What a Genderful World’, nu te zien in het Tropenmuseum, kon niet ontbreken. Een expo waarop aannames over mannen, vrouwen en andere mogelijke vormen van gender volop worden uitgedaagd. Luister naar een fragment.

Over Cultuur, Trends & Mode

CTM biedt tweewekelijks een inkijkje in de hoogte- en dieptepunten van de beeldcultuur. Regelmatig kun je een pakkende beeldbeschrijving verwachten bij een actuele foto, een spraakmakend nieuw gebouw of een kunstwerk in de openbare ruimte. Ook houdt CTM je op de hoogte van opvallende veranderingen in landschap en straatbeeld.

Vier edities per jaar verschijnt CTM als Trendsnummer, volledig gewijd aan één maatschappelijke trend mét zijn visuele gevolgen. Twee nummers per jaar draait alles om mode en kleding. Welke collecties hangen er in winkels, welk modebeeld kleurt de straat? Kijk op www.passendlezen.nl voor meer informatie, of vraag een proefnummer aan via klanten@passendlezen.nl