Nieuw instituut doofblindheid

Groningen is sinds afgelopen week een instituut rijker. De Rijksuniversiteit opende daar namelijk vrijdag 27 september een nieuw instituut voor doofblindheid. Het is het eerste instituut dat zich uitsluitend op onderzoek en onderwijs op het gebied van doofblindheid gaat richten.

Initiatiefneemster is Marleen Janssen, de eerste én enige hoogleraar doofblindheid ter wereld. Janssen werd tijdens de openingsdag tevens onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ze ontving de onderscheiding voor de ruim veertig jaar dat ze zich al inzet voor doofblinden. 

'We zijn al vijftien jaar bezig met wetenschappelijk onderzoek naar deze doelgroep, dus we hebben wat te bieden. Samen met internationale partners willen we in de toekomst nog meer opleidingen aanbieden en meer onderzoek doen', zegt ze in gesprek met Radio 1.

Voor problemen die doofblinden ervaren zijn nog lang niet alle oplossingen in kaart gebracht. Janssen weet dan ook zeker dat haar onderzoek vruchten zal afwerpen. 'Het is zo speciaal hoe deze groep communiceert en leert. Je kunt elke dag wel nieuwe dingen onderzoeken. Alle resultaten kunnen we nu vastleggen in onze eigen database. Dat is van belang om ook de taalontwikkeling op de langere termijn te bestuderen.'