Verzetsmuseum wint RAAK Stimuleringsprijs

Het Verzetsmuseum Amsterdam heeft de RAAK Stimuleringsprijs 2018 gewonnen. Het Museon in Den Haag eindigde op de tweede plaats. Het Voerman Museum Hattem op de derde. De winnaar ontving 62 % van de vijfduizend stemmen die de afgelopen vijf weken werden uitgebracht op www.raakstimuleringsprijs.nl. Het Verzetsmuseum ontvangt een bedrag van € 30.000, advies en apparatuur om de collectie en het museum toegankelijk te maken. De andere winnaars ontvangen respectievelijk €15.000 en €7.500.

Het Verzetsmuseum ontwikkelde een plan voor een zelfstandig te bezoeken tentoonstelling over hoe Nederlanders worstelden met dilemma’s door onderdrukking tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bezoekers met een visuele beperking krijgen een volwaardige museale beleving. Zo leidt een vloermarkering in reliëf hen langs afbeeldingen en authentieke objecten die ze mogen aanraken, zoals een knijpkat en drukplaten voor illegaal drukwerk. Een audiotour verduidelijkt wat er te zien is. 

Museumdepot en indoor-navigatie-app

Het Museon gaat de prijs gebruiken om een zintuigprikkelende rondleiding te ontwikkelen. Daarbij worden bezoekers geleid langs uiteenlopende voorwerpen van over de hele wereld, en wel op een bijzondere plek: het museumdepot.
Het Voerman Museum zal de prijs inzetten voor een indoor-navigatie-app die op basis van persoonlijke interesse informatie geeft over de collectie. Een aantal schilderijen wordt daarbij vertaald naar geluidslandschappen. Bedoeling is dat de app op termijn geschikt wordt voor alle musea.

De RAAK Stimuleringsprijs is in het leven geroepen door het Oogfonds, Dedicon en het Van Abbemuseum. Doel van de prijs is musea stimuleren om specifieke programma´s te ontwikkelen voor mensen met een visuele beperking. De uitreiking vond op zondag 7 oktober plaats bij de winnaar van vorig jaar: Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Edith Mulder, directeur van het Oogfonds, over het belang van de prijs: “De RAAK Stimuleringsprijs wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt, maar blijft onverminderd belangrijk. In Nederland zijn meer dan 250.000 mensen blind of slechtziend. Zij willen ook musea bezoeken, maar kunnen niet zoals anderen kijken naar de collectie. De uitdaging is iemand die niet kan kijken, toch te raken”.

Het luistermagazine 'Moet je horen' besteedt in het oktobernummer ook aandacht aan de uitreiking van de RAAK stimuleringsprijs. Luister hiernaast alvast naar een fragment van de reportage: een eerste reactie van Liesbeth van der Horst, directeur van het Verzetsmuseum.