Verzetsmuseum vindt verzetskrant in braille

In de Tweede Wereldoorlog verscheen regelmatig een verzetskrant in braille: ‘Mijn schild ende betrouwen’. De meeste van deze kranten zijn verloren gegaan, maar onlangs traceerde het Verzetsmuseum de krant bij een nicht van twee van de makers. 

“En dat is bijzonder,” zegt Liesbeth van der Horst, directeur van het Verzetsmuseum in Amsterdam. “Want er is verder maar één ander exemplaar van de krant bekend. Omdat we in het museum onze huidige opstelling, die inmiddels 20 jaar oud is, willen veranderen en deze tegelijkertijd toegankelijk willen maken, zijn we op zoek gegaan naar het verhaal áchter de krant.” 

“Via via kwamen we uit bij een nicht van twee van de makers en op haar zolder vonden we exemplaren van een aantal bevrijdingsnummers. Er waren maar drie mensen betrokken bij de krant, waaronder dus een broer en zus, en een blind meisje, dat de krant letter voor letter uittikte.”

'Mijn schilde ende betrouwen' werd uitgegeven van 1 november 1943 tot en met 5 mei 1945. “Voor de tentoonstelling die we in mei 2022 willen openen, hopen we de originele kranten te mogen tentoonstellen. Er wordt sowieso een replica van de krant geplaatst die blinden mogen aanraken. Wel zijn we nog op zoek naar een foto van het blinde meisje, om het verhaal compleet te maken.”