Genomineerden RAAK stimuleringsprijs bekend

Land Art Delft, Museum Kaap Skil en Sonnenborgh Museum – Sterrenwacht zijn genomineerd voor de RAAK Stimuleringsprijs 2019. De drie musea strijden om de hoofdprijs van 30.000 euro, bedoeld om de collectie toegankelijk(er) te maken voor mensen met een visuele beperking. 

Alle drie de musea hebben plannen ingediend om hun museum toegankelijker te maken voor blinden en slechtzienden. Met het project ‘Luisterbankjes’ bijvoorbeeld vertelt Land Art Delft de verhalen over het bijzondere uitzicht op het coulissen landschap en de grote kunstwerken in de multi zintuiglijke beeldentuin en het park. 

Museum Kaap Skil op Texel laat je met ‘Duik in het donker’ levensechte replica’s van opgedoken topstukken aanraken. De stemmen van de duikers nemen je daarbij in 3Daudio mee op hun tactiele ontdekkingstocht terug in de tijd.

En tot slot: ‘Het heelal binnen handbereik’. Een programma van Sonnenborgh Museum- Sterrenwacht in Utrecht waarin je het heelal kunt ervaren: de planeten zijn letterlijk te voelen en de sterren zijn te horen.

Stemmen

In Nederland zijn meer dan 250.000 mensen slechtziend of blind. Zij kunnen niet zoals anderen kijken naar kunstwerken, objecten of andere informatie in een museum. Met de RAAK Stimuleringsprijs, die dit jaar voor de vierde keer wordt uitgereikt, worden musea gestimuleerd om hun collectie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. De prijs is een initiatief van het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon en wordt ondersteund door verschillende fondsen. Stemmen kan tot en met 7 oktober op www.raakstimuleringsprijs.nl. Op 8 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt.