Marokkaanse slechtzienden dreigen met collectieve zelfmoord

In Marokko dreigt een groep blinde en slechtziende afgestudeerden collectief zelfmoord te plegen in de hoop dat toekomstige generaties in staat zullen zijn beter te leven. 

De aankondiging volgt na jarenlang protest tegen de uitzichtloze situatie waarin de visueel beperkte jongeren zich in bevinden. “Vóór 2011 werden er speciale plekken op de arbeidsmarkt gereserveerd voor mensen met een visuele beperking. Na een regeringswissel in 2011 werden deze echter niet meer gehandhaafd en sindsdien wordt er geprotesteerd” vertelt Alia Jarboue, oprichtster van ‘BeMyVision’, een stichting die vanuit Nederland hulp biedt aan het blindenonderwijs in Nador, Marokko. 

Zwart gat

“Blinde kinderen krijgen wel onderwijs,” gaat ze verder. “en ze halen met veel moeite wel een, soms zelfs universitair, diploma, maar vallen vervolgens in een zwart gat. Want ze leren na school niet hoe met computers om te gaan, er is geen sociaal vangnet en de regering lijkt er niets aan te gaan doen.”

De werkloosheid in Marokko onder jongeren is al jaren hoog, maar met name jongeren met een beperking hebben weinig tot geen uitzicht op een baan. Sinds 2011 voert de ‘Coördinatie van blinde en slechtziende afgestudeerden’ zogezegd al op verschillende manieren actie om aandacht voor hun situatie te vragen. Ze blokkeerden spoorwegen, bestormden een parlementsgebouw en hielden diverse sit-ins, waarvan de laatste in september 2018 op het dak van het ministerie van Familie en Solidariteit. Hierbij viel één van de actievoerders bovendien van het dak en overleed.

Wanhopig

Uitgeput en wanhopig zeggen de blinden en slechtzienden nu dat ze klaar zijn om zich te offeren in de hoop dat hun gebaar niet nutteloos zal zijn. 

“Ik geloof overigens niet dat de kans dat ze het ook echt doen, reëel is,” zegt Jarboue. “Maar dan nog, zelfs áls ze het doen, weet ik niet of het veel uithaalt. Veel van de problemen zijn namelijk terug te voeren op onwetendheid. Zelf hopen we daarom binnenkort een expertisecentrum te openen waarin we de mogelijkheid aanbieden om computercursussen te volgen en waarin we gaan werken aan het overbrengen van kennis binnen het bedrijfsleven.” 

“Overigens wordt een eerdere belofte om 7 procent van de banen voor mensen met een beperking te reserveren, inmiddels weer gehandhaafd. Maar om de situatie van de kinderen die nú op school zitten te veranderen in positieve zin, moet het hele schoolsysteem voor deze doelgroep veranderen, en dat gaat helaas niet van vandaag op morgen.”